Banner
Sarmale ardeleneşti PDF Imprimare Email
Dacă spunem sarmale, admitem că în Ardeal există o reţetă specială în aproape fiecare bucătărie. Comuna în aceste reţete este doar utilizarea unor materii prime ca varza murată, carnea de porc şi de viţel. În rest, pregătirea şi prepararea diferă de la casă la casă. Diferenţa se obţine nu numai prin folosirea individuală a condimentelor sau prin modul de aranjare a acestora in vas. Unii toacă chiar şi puţină varză în umplutură de exemplu. Trebuie să admitem însă că un lucru este totuşi comun: peste tot sarmalele se leagă de sărbătorile de iarnă.


Ingrediente:
• 3/4 kg carne de porc tocat
• 1/4 kg carne de viţel tocat
• ciolan afumat sau cârnaţi afumat
• costiţă afumată
• 1 kg de varză murată fărâmiţată
• 1 varză murată întreagă
• zeamă de varză
• 4 linguri de untură (de preferinţă untură de raţă sau gâscă)
• 200 g orez
• 2 căpăţâni de ceapă fărâmiţată
• 2 ouă
• 2 linguri de boia dulce
• smântână
• usturoi fărâmiţat
• sare, piper, cimbru, maghiran, chimion

Preparare:
Fierbem orezul cca 10 minute. Ceapa va fi uşor prăjită în untură. Amestecăm carnea tocată cu ceapa şi usturoiul fărâmiţat, orezul fiert, 1 lingură de boia, condimentăm cu sare, piper, puţin cimbru şi maghiran. (Acestea din urmă nu pot domina gustul umpluturii!) Desfacem varza murată şi alegem foi de mărimea dorită, umplându-le cu amestecul obţinut. În continuare folosim de preferinţă o oală de lut. Pe fundul acestuia aşezăm un strat de varză fărâmiţată, ciolan / cârnaţi / costiţă, din nou varză, apoi aşezăm un strat din foile umplute. Straturile se repetă în funcţie de capacitatea vasului. Ultimul strat va fi de varză măruntă, condimentată cu boia, puţin cimbru, maghiran şi chimion. Aranjamentul acesta poate fi decorat cu o costiţă sau un cârnaţi. Vom adăuga apă şi / sau zeamă de varză, ţinănd cont însă şi de conţinutul de sare al acesteia din urmă.
Fierberea se face la foc mic, fără să se amestece, cel puţin 4 ore, sarmalele însă pot fi lăsate să undească si o noapte întreagă pentru ca să se amestece bine gusturile. Dacă fierberea se va face în vase de lut atunci neapărat între acestea din urma şi foc trebuie să aşezati o cărămidă refractară sau chiar o ţiglă de lut ars. Smântâna se adaugă doar la servire.

Idee:
Smântâna se va pune doar la cantitatea consumată. Astfel sarmalele pot fi păstrate într-o cămară obişnuită chiar şi o săptămână. Se spune că vor deveni cele mai gustoase, când au fost ameţite cu 2 butelii de vin (adică a treia zi).
Poftă bună!
 

Footer

Copyright © 2017 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.