Banner
Act sexual dureros PDF Imprimare Email
Dyspareunia e termenul pentru disfuncţiile sexuale care cauzează dureri femeilor in timpul actului sexual. Cauzele pot fi diverse, de natură fizică ori psihică. Verdictul poate fi dat numai de un medic specialist.

Durerea poate fi prezentă după penetrare, în timpul actului sau după orgasm. Poate fi profundă sau superficială. Iată cauzele cele mai frecvente:

Vaginism
Denumim astfel contracţia spasmodică involuntară a muşchilor vaginali şi perivaginali în momentul penetrării vaginului de un corp străin (care poate fi penisul), făcând penetrarea imposibilă sau dureroasă. În cazul vaginismului primar, tulburarea se produce de la primul contact sexual, iar în cazul vaginismului secundar apare dupa un interval de relaţii sexuale normale. Vaginismul poate fi cauzat de o boală organică (infecţie, inflamaţie, etc.) sau de o tulburare psihologică (preludiu scurt, violenţă, abuz sexual).

Endometrioză
Endometrioza reprezintă existenţa unui ţesut similar endometrului în afara cavităţii uterine. Sub influenţa hormonilor, endometrul se pregăteşte pentru o posibilă sarcină, îngroşându-se. Dacă sarcina nu se realizează, endometrul se dezintegrează, eliminându-se prin vagin în timpul menstruaţiei. Ţesutul endometrial localizat în afara uterului se comportă asemanator, fără a putea fi eliminat din organism. Astfel, provoacă leziuni locale- iar ţesuturile învecinate devin inflamate şi iritate. Endometrioza afectează calitatea actului sexual - datorită durerii -, şi reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilităţii (30-40% din cazuri).

Chlamydia
Este o infecţie bacteriană cu agentul infecţios Chlamydia care se transmite prin contact sexual. Se regăseşte în "Top"-ul infecţiilor BTS. E răspunzător pentru contactul sexual dureros - durere ce se datorează inflamaţiei provocate în ţesutul atacat, la o adâncime relativă. Deoarece se trasmite exclusiv pe cale sexuală (sex oral, vagial, anal), în cazul copiilor infectaţi cu Chlamydia Trachomatis, întotdeauna se pune problema abuzului sexual.

Sarcină extrauterină
Sarcina extrauterină (ectopică) este o cauză mai rară (dar posibilă) a durerilor din timpul actului sexual. Trompele uterine anormale nu permit oului fertilizat să ajungă in uter. Sarcina se dezvoltă deci în afara cavităţii uterine, cel mai frecvent la nivelul trompelor uterine. Sarcina extrauterină mai poate fi abdominală, ovariană sau cervicală. Aceste regiuni nu sunt potrivite pentru dezvoltarea fătului, evoluţia sarcinii periclitând chiar viaţa femeii!

Vulvodinia
Vulvodinia reprezintă durerea cronică la nivelul vulvei (partea externă a organelor genitale feminine). Este un simptom cu multiple cauze posibile. Poate fi cauzată de iritare sau accidentare a nervilor la nivelul vulvei, infecţii bacteriale, poate fi reacţia la contactul cu un corp străin (penisul chiar), dar specialiştii bănuiesc chiar şi cauze psihosomatice. Femeile care suferă de vulvodinie, relatează de o senzaţie de arsură, înţepături, mâncărimi, iritaţii sau durere violentă în toată regiunea vulvară, iar în cazuri extreme chiar şi anusul poate fi sensibil. Contactele sexuale, mersul pe jos sau exerciţiile fizice accentuează durerea.

Uscăciunea vaginală
În timpul actului sexual vaginul trebuie să fie bine lubrifiat. La începutul actului fenomenul se prezintă mai accentuat, permiţând o penetrare uşoară şi plăcută, iar spre sfârşitul actului scade uşor din intensitate, mărind astfel excitarea penisului şi al vaginului. Natura a rezolvat perfect acest proces, prin hormoni. Hormoni care funcţionează - ori ba. Dacă nu e totul în regulă, frecarea intensă dintre peretele vaginului şi penis va provoca durere. Cauzele iarăşi pot fi multiple. Diverse medicamente pot interveni în acest proces, chiar şi pilule anticoncepţionale. Schimbări în starea sănătăţii (tensiune, diabet, candida, inflamaţii) sau vârsta înaintată pot cauza la fel scăderea volumului secreţiei vaginale. Problema poate fi cauzată însă şi de psihicul femeii. Teama (de o sarcină nedorită), educaţia bazată pe tabuuri sexuale puternice, stresul sau abuzul sexual din trecut pot dăuna la fel de bine. Cel mai frecvent însă e vorba pur şi simplu de diferenţa dintre starea de excitare a lui şi a ei. Adică nerăbdarea bărbatului. Dacă ciclul este normal, este cel mai indicat un tratament homeopatic, iar în caz contrar un tratament hormonal. Ori, soluţia poate veni prin aplicarea unui gel lubrifiant intim, fără de care industria pornografică ar fi dat faliment demult.

Alergie la spermă
Unele femei prezintă reacţii alergice la spermă. De cele mai multe ori, această boală nu are simptome, deci nu poate fi sesizată. De obicei, se descoperă în momentul în care au fost eliminate toate posibilele cauze ale infertilităţii cuplului. În cazuri rare însă, alergia la spermă se manifestă ca o alergie în adevăratul sens al cuvântului, provocând astm, mâncărimi, senzaţie de vomă, ori durere în timpul actului sexual. Din păcate anticorpii se dezvoltă ca reacţie la un component de tip proteic din spermă, deci problema nu se va rezolva nici în cazul schimbării partenerului.

Motive psihologice
Relaţia dintre corp şi suflet e demonstrată de mult. Nu e de mirare, că, în urma vindecării bolii organice, vor dispărea şi problemele psihice.


Aşadar în spatele actului sexual dureros se pot ascunde motive şi boli diverse, fiind greu ori imposibil să poţi stabili singură cauza durerii. E recomandat un control ginecologic. Fiind un subiect tabu, mulţi pacienţi evită o consultaţie medicală, alegând mai degrabă să trăiască cu această problemă, renunţând la plăcere. Deşi durerea sau sângerarea în timpul sau după actul sexual ar trebui întotdeauna discutată cu un medic!
 

Footer

Copyright © 2018 infoamea.ro. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licenţa GNU/GPL License.